Stichting Het Old Burger Weeshuis Sneek steunt Sneeker belangen en initiatieven.

Stichting Het Old Burger Weeshuis Sneek steunt Sneeker belangen en initiatieven.

Informatiepaneel over de vliegtuigcrash B17 aan de Griene Dyk-Paviljoenwei te Offingawier

Het doel was het oprichten van een informatiepaneel over de vliegtuigcrash van B-17 nr. 42-3488 en is een gezamenlijk initiatief van Dorpsbelang Offingawier en de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF). Op het paneel wordt de geschiedenis van de laatste vlucht van het vliegtuig verteld in de context van de luchtoorlog boven Fryslân en de pilotenhulp door het Friese verzet. De informatie is geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto’s en archiefstukken. 

Het informatiepaneel is geplaatst nabij de crashlocatie van het toestel aan de Grienedyk in het recreatiegebied De Potten, aan een druk gebruikte fietsroute tussen Offingawier en de Gaustersyl. Het gedenkpaneel voorziet in een groeiende behoefte van recreanten aan cultuurhistorische informatie over de regio waarin de vrije tijd wordt doorgebracht. Dankzij de bijdrage van subsidie’s waaronder die van Stichting Old Burger Weeshuis Sneek is het mogelijk geworden dit paneel te plaatsen en op 5 mei 2022 te onthullen.  

Historische achtergrond

In de ochtend van zaterdag 11 december 1943 vertrok B-17 nr. 42-3488 vanaf het Engelse vliegveld Great Ashfield in Suffolk. Aan boord waren tien bemanningsleden die opdracht hadden gekregen om de industrie in de Duitse havenstad Emden te bombarderen. Het vliegtuig slaagde er samen met 582 andere Amerikaanse toestellen in om zijn doel te bereiken. Een gedeelte van de historische binnenstad van Emden werd die middag verwoest en in de stad vielen 17 burgerslachtoffers. 

Boven Ost-Friesland werd de B-17, ook wel ‘Vliegend Fort’ genoemd, door Duits luchtafweergeschut geraakt. Het gehavende toestel moest als gevolg daarvan op een lagere hoogte gaan vliegen en werd een gemakkelijke prooi voor jachtvliegtuigen. Hevige aanvallen in de omgeving van de Fries-Groningse grens leidden ertoe dat de B-17 uiteindelijk om circa 12.50 uur aan de boorden van het Sneekermeer, vlak buiten Offingawier, neerstortte.

Na de crash bleek dat twee bemanningsleden tijdens de vlucht waren gesneuveld. De oorlogsverhalen van de acht overlevenden lopen sterk uiteen. Vijf bemanningsleden werden snel na het neerstorten van de B-17 krijgsgevangen genomen en enkele van hen moesten nog wekenlang in Friese ziekenhuizen worden verpleegd als gevolg van opgelopen verwondingen. De piloot, copiloot en bommenrichter kwamen onder de hoede van een verzetsgroep en werden pas in het voorjaar van 1944 vanuit Friesland op een ontsnappingslijn naar Spanje gezet. In België vielen zij door verraad alsnog in handen van de Duitsers. Net als voor de eerder krijgsgevangen genomen bemanningsleden werden zij pas in het voorjaar van 1945 door de geallieerde legers in Duitsland bevrijd. 

Meer projecten

Volgende project
10e editie Jorn Feenstra Toernooi groot succes!
Vorige project
OBW Sneek steunt het project Muzikale Wending in Sneek