Stichting Het Old Burger Weeshuis Sneek steunt Sneeker belangen en initiatieven.

Stichting Het Old Burger Weeshuis Sneek steunt Sneeker belangen en initiatieven.

Boek over ‘razziawedstrijd’ 1944

Op 21 mei 2019 wordt het boek ’21 man’ gepresenteerd. Centraal in dit boek, geschreven door Peter van der Meeren (1961, Sneek), staat de voetbalwedstrijd tussen de elftallen van de districten Noord en West, die precies 75 jaar eerder is gespeeld.

Tijdens die wedstrijd op Sportpark Leeuwarderweg te Sneek, vond een razzia plaats onder de ongeveer negenduizend toeschouwers. De Duitsers pakten 21 mannen op, waarvan uiteindelijk 2 aan de gevolgen van hun verblijf in Duitse concentratiekampen zijn overleden.

Na 75 jaar krijgen alle mannen die destijds werden opgepakt, in het boek ‘een gezicht’. De schrijver besteedt tevens aandacht aan de wedstrijd en beschrijft hoe tientallen mannen konden ontkomen. Hij sprak ook met ooggetuigen van de razzia.

Het Sportpark Leeuwarderweg werd rond 1927 gerealiseerd met medewerking van Het Old Burger Weeshuis. De stichting stelde de grond beschikbaar. In 2019 is besloten het boek ’21 man’ financieel te ondersteunen.

Van der Meeren geeft het boek uit zonder winstoogmerk. Geld dat overblijft, wordt besteed aan een herdenkingsplaquette of educatieve reizen voor jongeren.

Het boek telt 480 pagina’s, A4, met hardcover en leeslint. Het kost 24,50 en kan gereserveerd worden via  www.boek21man.nl. Na 21 mei is het onder andere te verkrijgen bij 15 filialen van Poiesz Supermarkt.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door het OBW Sneek.

Meer projecten

Volgende project
€2491 voor Stichting Leergeld en Jarige Job
Vorige project
Rasterhoff Festival 2018